پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

اگر کسی در دورترین نقطه عالم مانند سومالی گرسنه بماند و شب­ها خواب بر چشمان او نیابد باید خود را ملامت کنیم؛ چرا که امام علی(ع) در این رابطه می­فرماید: اگر از شدت ملامت بمیریم، نباید مورد نکوهش و سرزنش قرار بگیریم.

حجت­الاسلام والمسلمین سید علی اکبر حسینی، در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به ضرورت توجه به نیازمندان، اظهار داشت: انفاق و توجه به نیازمندان، از موضوعاتی است که خداوند متعال بیشترین اهتمام را در قرآن کریم به آن داشته است.

وی، شناسایی نیازمندان را بسیار مهم دانسته و افزود: خداوند متعال در آیه 273 سوره بقره فرموده است: «يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ أَغْنِيَاء مِنَ التَّعَفُّفِ»؛ و از فرط عفاف چنانند که هر کس از حال آنها آگاه نباشد، پندارد که آنها غنی و بی‌نیازند. این افراد کسانی هستند که با خویشتن­داری و تحمل سختی­ها صورت خود را با سیلی سرخ نگه می­دارند و باید توجه ویژه به آنان شود.

*انفاق تنها تأمین نیازهای مادی نیست

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ادامه داد: اگر این موضوع کالبدشکافی شود، حکایت­گر آن است که داستان انفاق، تأمین نیازهای مادی نیست؛ زیرا شاخص­ترین و بارزترین ویژگی مؤمنان، عزت آنهاست و در هر فرآیند و تعاملی اگر این امر زیر سوال برود، مطمئناً رفتار مؤمنانه­ای نکرده و رضایت حق را مبذول نداشته­ایم.

مدیر گروه تفسیر و ترجمه قرآن مرکز فرهنگ و معارف قرآن با اشاره به روایتی از امام صادق(ع)، اذعان داشت: اگر مردم قبح و زشتی درخواست را بدانند، احدی از کسی درخواستی نمی­کند و حضرت عکس این مورد را هم فرمودند که اگر شخصی قبح پاسخ مثبت­ندادن به درخواست مؤمنی را بداند، احدی درخواست کسی را رد نمی­کند.

*عزت مؤمنان حفظ شود

این محقق و پژوهشگر حوزوی در تبیین این روایت امام صادق(ع) گفت: مفهومی که از این روایت می­توان برداشت کرد، این است که در تعاملات و دادوستد باید عزت مؤمنان حفظ شود و آنچه که می‌بایست از آن گریزان بود، ذلت است.

حجت­الاسلام والمسلمین حسینی با اشاره به کمک امام علی(ع) به نیازمندان، تصریح کرد: اگر حضرت امیر(ع) خودشان اقدام می­کنند و شبانه کیسه­های نان و خرما را به دوش می­کشند و برای مستمندان می­برند، نشان از اراده ایشان برای حفظ عزت مؤمنان دارد.

وی افزود: امام علی(ع) می­توانستند از طریق عوامل حکومت، نیازهای مردم را تأمین کرده و به سادگی کمکی به مستمندان بکنند؛ اما این حرکت و اقدام حضرت نشان از آن دارد که ایشان به دنبال تأمین نیازهای معیشتی فقرا و ایتام با حفظ عزت آنهاست و این حرکت معانی بسیاری را به دنبال خود دارد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به آیات قرآن کریم در رابطه با انفاق، بیان داشت: کمتر آیه­ای در قرآن کریم آمده که در کنار نماز، بحث از انفاق و صدقات را نیاورده باشد؛ به طور مثال آیه «الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ»، یکی از آن آیاتی است که نماز و انفاق را در کنار هم آورده است.

مدیر گروه تفسیر و ترجمه قرآن مرکز فرهنگ و معارف قرآن با تأکید بر این­که معنای انفاق فقط سیرکردن جسم نیازمندان نیست، اذعان داشت: انفاق در معنای عام شامل تأمین تمام نیازها می­شود و با پرداخت مبلغی در صندوق صدقات، فقط شکم­ها سیر می­شود؛ اما دل­ها را از عاطفه سرشار نکرده و عزت را تأمین نمی­کنیم.

*زخم‌های امام سجاد (ع) برای حفظ عزت مؤمنان

این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: تأمین معیشت، عاطفه، دانش، عزت و... از اتفاقاتی است که قرآن کریم از آن سخن به میان آورده و امام علی(ع) و فرزندان ایشان در این موضوع به صورت اسطوره­ای خودشان عهده­دار آن می­شوند تا جایی که در احوالات امام سجاد(ع) آمده است هنگامی که در حال غسل­دادن حضرت بودند، آثار کیسه‌هایی که شبانه بر دوش می­کشیدند، بر روی بدن مبارکشان مانده و تبدیل به زخمی شده بود و حضرت با این کار، عزت مؤمنان را حفظ و صیانت می­کردند.

حجت­الاسلام والمسلمین حسینی در ادامه به روایتی از امام حسین(ع) اشاره کرده و ابراز داشت: در حالات امام حسین(ع) آمده هنگامی که فقیری از ایشان کمکی می­خواستند، حضرت از پشت پرده دستانشان را دراز کرده و به آن مستمند کمک می­کردند و وقتی از امام سوال می­شد که چرا این­گونه به فقیرا کمک می‌کنید؟! ایشان می‌فرمودند « نمی­خواهم در آن لحظه، ذلت را در چشمان او ببینم».

وی ادامه از سخنان خود با اشاره به ضرورت کمک‌رسانی به مردم قحطی­زده سومالی، اذعان داشت: اگر کسی در دورترین نقطه عالم مانند سومالی گرسنه بوده و شب­ها خواب بر چشمان او نیاید، باید دل­نگران شویم و خود را ملامت کنیم؛ زیرا امام علی(ع) در این رابطه می­فرماید: «اگر از شدت ملامت بمیریم، نباید مورد نکوهش و سرزنش قرار بگیریم».

*درک درستی از روشنگری‌های قرآن نداریم!

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با تأکید بر این­که باید از روشنگری­های قرآن استفاده لازم را ببریم، خاطرنشان ساخت: بشر با معرفت، آگاهی و شناخت عمیق از روش، هدف، اصول و مبانی انفاق، به ظرفیت کامل رسیده و عاطفه­اش شکوفا می­شود و این­که ما امروز در خانواده از عاطفه سلیم و عمیق برخوردار نیستیم، نشانگر این مطلب است که معرفت لازم را به دست نیاورده و درک درستی از روشنگری­های قرآن کریم نداشته­ایم.

مدیر گروه تفسیر و ترجمه قرآن مرکز فرهنگ و معارف قرآن در پایان با اشاره به روایتی از یکی از معصومین(ع)، بیان داشت: در روایتی از معصوم آمده است که انفاق یکی از دو بال ایمان است و بشر به ایمان و کمال آن راه پیدا نمی­کند؛ مگر این­که از آنچه دارد انفاق کند (مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ).

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha